Bindingsangst – Verlatingsangst

Therapie Alkmaar bij bindingsangst en verlatingsangst

Bindings- en verlatingsangst

Verlang je naar een serieuze liefdesrelatie maar houdt jouw relatie steeds geen stand? Lijkt een patroon zich te herhalen en heb je het gevoel steeds weer op de verkeerde partner te vallen?

De heftige dynamiek van bindings- en verlatingsangst ondermijnt een evenwichtige, langdurige en ‘veilige’ verbinding en kan steeds weer terugkeren in jouw liefdesrelatie.


Neem je afstand?
Bindingsangst is een diepliggende angst om jezelf te binden, je ‘vast te leggen’. Nabijheid voelt benauwend en beklemmend. Dit kan zo heftig worden ervaren, dat alle gevoelens en overtuigingen vaak als waarheid worden aangenomen; elke vezel in je lijf zegt je: ‘deze partner of relatie is niet goed voor me’.

Onbewust ‘vlucht’ je uit je relatie: je bedenkt redenen waarom die ander toch niet de juiste voor je is, je zet de ander (emotioneel) op afstand of je verbreekt de relatie.


Klamp je je vast?
Bij verlatingsangst heb je een sterke wens je te willen verbinden. Je wilt maar al te graag een nieuwe liefde in je leven en voelt je eenzaam en ongelukkig als je geen relatie hebt.

Bij een nieuwe partner hecht je je makkelijk en stel je je afhankelijk op. Je voelt je onzeker, waardoor je veel bevestiging van je partner vraagt: je wilt weten of hij/zij nog wel van je houdt, of hij/zij je goed genoeg vindt, of hij/zij (voor altijd) bij je zal blijven en nog de ‘jouwe’ is.

Je neigt naar claimend en controlerend gedrag om grip te hebben op je relatie en je partner bij je te houden (schijnveiligheid). Je verliest jezelf als het ware en doet er alles aan om je partner ‘vast’ te houden.


De dynamiek
Als jij last hebt van bindings- of verlatingsangst betrek je vaak ook je liefdespartner hierin. Je vult elkaar als het ware aan: Waar de één meer afstand neemt, klampt de ander zich meer vast. Het gevoel van verstikking zorgt opnieuw voor een (grotere) stap achteruit, waardoor heftig gevreesd wordt voor verlating en het claimen toeneemt.


Knipperlicht relatie?
Herken jij dit in jouw liefdeservaringen? Als de relatie verbroken is en er weer ruimte wordt gevoeld, kunnen ineens de gevoelens van eenzaamheid (verlating) opzetten en is er een sterke behoefte de relatie weer te herstellen. Waarna dezelfde dynamiek zich weer herhaalt.

Het is een vicieuze cirkel waarbij je gevangen zit in een pijnlijk patroon in jezelf.

Herken je dit?

Bindingsangst:
– Je wilt het liefst alles openlaten, vooral de toekomst
– Je ervaart de ander snel als te veel of verstikkend
– Je partner mag niet écht (emotioneel) dichtbij komen
– Je blijft graag flirten met anderen
– Je blijft twijfelen of je partner wel de ware is voor je
– Je bent bang om je vrijheid te verliezen
– Je trekt steeds partners aan die in jouw ogen niet voldoen

Verlatingsangst:
– Je bent bang om verlaten, afgewezen of in de steek gelaten te worden
– Je zoekt voortdurend bevestiging, aandacht en erkenning
– Je hebt de neiging tot claimen, vastklampen, klagen of eisen
– Je hebt oneindig veel begrip voor de ander
– Je wilt de zekerheid dat de ander er voor je is
– Je hebt weinig eigenwaarde en zelfvertrouwen
– Je vindt het moeilijk om echt alleen te zijn

Ik kan je hierbij helpen

Verlatingsangst of bindingsangst kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende is de manier waarop er werd omgegaan met emoties, verbinding en behoeftes in het gezin waar jij uit komt. Onbewust heb je vroeger een manier aangeleerd om met de onvolwassen emoties of instabiele verbinding in het gezin om te kunnen gaan.

Het ingesleten patroon dat jij jezelf hebt aangeleerd leek toen nog effectief voor je. Maar nu voldoet het niet meer en belemmert het je in het aangaan van een gezonde relatie.

In de therapie onderzoeken we samen wat jouw patronen zijn en wat jij nodig hebt: word je je bewust van jouw behoefte, je denken, je (angst)gevoelens en hoe je hiernaar handelt. Je leert signalen herkennen en angst te erkennen, zodat je dit innerlijk kunt aanpakken.

Ik help je graag verder.

Barbra

Neem contact op